Barcelona, 24 de maig de 2017

Durant tot el dia d’ahir, 140 persones dels equips educatius dels diferents Centres de Noves Oportunitats (CNO) que formen part del programa Noves Oportunitats de Garantia Juvenil es van trobar a la Casa del Mar de Barcelona per compartir experiències i vivències. La jornada es va estructurar a partir de diferents moments pensats sempre en clau formativa i col·laborativa:

  • Mercat d’experiències. Els diferents CNO van presentar experiències i propostes noves i exitoses que havien aplicat al llarg del projecte. Es van donar pistes prou clares i concretes com per a què cada educador o educadora pogués animar-se a traslladar l’experiència a la seva entitat. Així, es van presentar propostes vinculades al desenvolupament competencial, la implicació de voluntariat, la vessant comunitària, tècniques de recerca de feina, la gamificació, aprendre a acompanyar, experiències formatives a distància i la definició del projecte professional.
  • Xerrada: “Diversitat i orientació sexual”. Va anar a càrrec de Carmen Hernández, del CNO de Catalunya Central. Va posar sobre la taula idees i arguments per entendre i poder treballar una temàtica que és una realitat als diferents CNO, que no es pot ignorar, i que s’ha de saber enfocar.
  • Tallers formatius. Els propis CNO van dissenyar un seguit de càpsules formatives amb l’objectiu que cada participant pogués endur-se un kit bàsic de continguts, tècniques i un o dos recursos a aplicar en el dia a dia del CNO sobre una temàtica concreta: dinamització de grups, identificació i intel·ligències múltiples, xarxes socials i audiovisuals, acompanyament, i la incorporació de l’empresa com un agent més d’un CNO.
  • Conferència final sobre l’adolescència i l’acció tutorial. Plantejada des del principi com una dinàmica participativa aplicable al treball amb adolescents i joves, el Fran Rojas va seguir generant coneixement al voltant de l’adolescència i l’acció tutorial.

A la clausura van col·laborar de manera indirecte els propis adolescents i joves. Es va projectar un vídeo en el qual es combinaven imatges sobre l’activitat als CNO, i testimonis dels i les joves sobre la seva experiència als CNO, més concretament la seva relació amb els educadors i educadores. Va ser un regal final per una jornada intensa, però alhora plena de bones sensacions, generadora de sinergies entre els participants i, per sobre de tot, il·lusionant. En definitiva, un moment de pausa per carregar piles per seguir generant oportunitats acompanyant a joves en el seu itinerari de creixement personal, formatiu i professional.

El Programa de Noves Oportunitats va iniciar-se el mes de gener de 2016 i s’allargarà fins novembre d’enguany. Està pensat per fer front a l’abandonament escolar prematur a través de centres formatius que duguin a terme actuacions integrades d’orientació, de formació, d’acompanyament i d’inserció laboral per a joves de més de 16 anys que no estiguin escolaritzats. Hi ha 8 centres repartits per tot el territori. El Llindar és l’entitat que cobreix el territori de Barcelona Sud (Baix Llobregat, Garraf i Alta Penedès).