Cornellà de Llobregat, 23 d’octubre de 2014

Administracions públiques, entitats educatives i socials d’arreu d’Europa han impulsat el projecte “Joint Efforts To combat Dropout. El programa s’emmarca en el programa “Erasmus+” de la Unió Europea. Es centra en la lluita contra el fracàs i l’abandonament escolar. L’objectiu és triple: 1) Agrupar i desenvolupar un conjunt d’eines metodològiques i bones pràctiques relacionades amb la prevenció, la intervenció i la compensació per lluitar contra l’abandonament escolar; 2) Generar una xarxa estable d’actors i stakeholders de diferents àmbits i regions que lluitin contra l’abandonament escolar; i 3) Contribuir a futures normatives europees sobre aquest àmbit. El projecte posa molt d’èmfasi en la necessitat d’impulsar una xarxa estable d’actors multi-sectorials per afrontar aquesta greu problemàtica de forma transversal.

El projecte es desenvoluparà durant 24 mesos, entre setembre de 2014 i agost de 2016. El Llindar és un dels 9 partners. La resta són administracions regionals i centres educatius de Suècia, Noruega, Romania, Regne Unit, així com l’Assemblea Europea de Regions. L’altre integrant català és el Servei Català d’Ocupació.

El passat 11 i 12 de setembre va tenir lloc a Sundsvall (Suècia) la primera reunió que servia com a tret de sortida del projecte. Durant aquests mesos a cada regió s’està treballant en un diagnòstic sobre la situació actual de l’abandonament escolar, i les mesures existents que intenten posar-hi fre. Durant el mes de desembre es celebrarà a Barcelona una primera jornada de treball per posar en comú els diagnòstics i començar a definir una estratègia d’acció comuna. Als partners europeus, s’hi sumaran altres agents públics, educatius i socials catalans.

Amb un 24%, Espanya és el país amb la taxa d’abandonament escolar més elevada d’Europa. Això vol dir que 1 de cada 4 joves entre 18 i 24 anys ha deixat d’estudiar i té, com a màxim, el graduat en ESO. Un dels objectius de l’estratègia Horitzó 2020 de la UE és precisament reduir aquesta xifra fins el 10%.

Erasmus+_noti