Cornellà de Llobregat, 15 de gener de 2018

Aquest curs està venint marcat per l’inici del treball per projectes en els Itineraris Personals d’Experiència Professional (IPEP), en el format de Programes de Formació i Inserció (PFI) de totes les famílies professionals de la Fundació El Llindar: imatge personal, restauració, automoció i manteniment d’edificis. En total, més d’un centenar de joves. Es segueix així el camí iniciat pel programa Aula Taller, en el qual des de fa uns quants anys l’aprenentatge dels ensenyaments instrumentals i experimentals també s’enfoca a través de projectes.

Els projectes s’inicien plantejant un repte final, un producte que cada grup ha de lliurar al final. Tots ells comparteixen els objectius generals d’autonomia, treball en equip i confiança, i cada projecte concret treballa unes competències bàsiques i transversals específiques. El seu assoliment és avaluat amb un sistema de rúbriques. A l’inici de curs es va marcar l’objectiu de portar a terme 4 o 5 projectes per grup, i per ara sembla que ho compliran. Actualment estan finalitzant el tercer.

El primer projecte es va portar a terme a l’inici de curs, es va anomenar “Nosaltres” i les grans protagonistes varen ser les emocions. El segon projecte es va anomenar “Tu, jo i el món”, i va integrar continguts pertanyents del món de les matemàtiques, les ciències socials, la llengua i la informàtica. El projecte que estan portant actualment a terme es diu “Let’s Play”, i a les competències bàsiques i transversals marcades, s’hi afegeix l’ús d’eines de fabricació digital com la impressora 3D, la talladora làser i la talladora de vinil. Els resultats d’aquest projecte ja s’estan començant a veure, i són realment impressionants. S’hi reflexa molt esforç i il·lusió tant per part dels alumnes com dels professors. El darrer projecte serà “Canvia el teu món”, i es tracta d’un projecte que s’emmarca dins d’un projecte d’Empieza por Educar amb el mateix nom i en el que col·laboren diversos centres educatius de Madrid i Catalunya, entre ells El Llindar.

Més important que el producte final que els grups lliuren és tot el procés d’aprenentatge que fan per arribar a assolir el repte plantejat. Els joves veuen la necessitat d’adquirir determinades competències bàsiques, ja que tenen una aplicabilitat directa en el que estan fent. A més, sense adonar-se, també posen en joc les competències transversals que són igual o fins i tot més importants per poder créixer com a estudiants, professionals i, en definitiva, persones.