Cornellà de Llobregat, 31 de maig de 2019

Què tenen en comú la construcció d’un teatret de titelles, la creació culinària i la confecció tèxtil? En el cas d’El Llindar, la vinculació amb el nostre entorn.

Aquest mes de maig han vist la llum tres iniciatives en les que diferents grups de joves d’El Llindar han estat treballant en col·laboració amb alumnes d’altres escoles de Cornellà de Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat:

  • Jocs heurístics. Diverses escoles bressol de Cornellà de Llobregat han encarregat als alumnes de l’Aula Taller i dels Programes d’Adaptació Curricular, la confecció de diferents materials per potenciar el joc heurístic, així com d’altres necessitats a nivell tèxtil i de fusteria. Un cop finalitzats, cada grup d’alumnes els ha lliurat a una escola diferent, fent una demostració de com funcionaven. Els materials s’han rebut amb gran alegria i satisfacció per part dels infants i dels equips docents.
  • Cuina i Disseny. Per segon any consecutiu, l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella de L’Hospitalet de Llobregat i l’Escola Restaurant El Repartidor El Llindar – Tragaluz han tornat a treballar en equip i col·laborativament en un projecte que uneix restauració i disseny amb vocació comunitària, cadascú aportant el seu saber. Els i les alumnes de les dues escoles han dissenyat 6 projectes que ofereixen una experiència de reflexió sobre diferents aspectes de l’alimentació i la cultura: la importància de l’aparença dels aliments, l’alimentació com a intercanvi i coneixement cultural, els hàbits d’alimentació saludables, el temps que dediquem a l’alimentació… La iniciativa ha culminat amb una exposició conjunta a la Plaça del Repartidor.
  • Teatre de titelles. El grup de Ventallers ha creat un projecte de titelles per a infants, i ho ha fet des de zero: pensar i escriure la història, construir i decorar el teatret, i confeccionar les titelles (amb visita prèvia a un taller especialitzat). Finalment, ha representat la seva història a l’alumnat d’El Llindar i posteriorment als infants de P4 de l’Escola de la Colònia Güell. Les dues representacions han estat tot un èxit.

Tots tres casos parteixen de plantejaments metodològics actius i significatius en els que els alumnes aprenen a través de projectes reals i vinculats a l’entorn. I en tots tres casos, els resultats són molt positius per totes les parts: per la motivació, per trobar un sentit a l’aprenentatge i, sobretot, per la interrelació comunitària que s’ha generat entre l’alumnat que ha participat.

No ha estat la primera experiència en aquest tipus d’iniciatives, i veient els resultats, es seguirà treballant per anar ampliant les propostes, perfeccionar-les i seguir teixint complicitats.