Barcelona, 26 de gener de 2017

El passat dimecres 25 de gener es va celebrar el tercer seminari del projecte Escoles de Segona Oportunitat a Espanya. Un model innovador, al Palau Macaya de Barcelona. L’acte s’emmarca dins una sèrie de seminaris organitzats per la Fundació El Llindar i la Red Española de Escuelas de Segunda Oportunidad, gràcies a la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

El seminari va portar el títol “Innovació i E2O. Nous sectors econòmics, socials i TIC”, i va versar sobre dos grans reptes per les E2O: les aliances o col·laboracions disruptives amb altres sectors, i la digitalització del sistema educatiu. Va comptar amb la participació d’una trentena de persones, provinents dels àmbits acadèmic, social i polític, entre els quals hi destacaven 6 joves de la F. El Llindar.

Seguint el format del seminari anterior, les ponències van anar a càrrec de Frédéric Bardeau, president i cofundador de Simplon.co; Lourdes Esteban, directora de PIMEC Serveis Ocupacionals i de Qualificació; Nacho Sequeira, director de la Fundació Èxit; Blanca Villamía, responsable de projectes de la Fundación Orange; i Natalia Llorente, directora de Catalunya de la Fundación Empieza por Educar. Després d’una posada en comú el treball va continuar en grups de reflexió més petits, cadascun focalitzat en un dels dos eixos de treball.

En relació a les aliances, es va considerar necessari construir una coresponsabilitat educativa amb tots els agents del territori, no només educatiu. Al focalitzar amb les empreses, cal tenir present el context del país (99% són PIME) i de quin model econòmic es vol formar part, però tenint en compte quines són les empreses que generen ocupació per al joves de les E2O. Per la seva banda, el grup de joves van considerar que el contacte amb l’empresa és fonamental tant en la seva formació com a  l’hora de trobar feina.

En quant a la digitalització, cada vegada és més evident que s’ha d’adquirir cultura digital des de la base, sense oblidar que ser usuari passiu d’eines digitals no significa tenir cultura digital. La cultura digital s’adquireix sobretot en ambients maker, on allò digital pot ser un motor de transformació social. Per això és important establir el paradigma econòmic en el que construir noves realitats, no només educatives, sinó també polítiques i socials. Tot i això, el grup de joves no es va mostrar gaire entusiasta en aquest tema.

Com amb els seminaris anteriors, les idees principals exposades durant tota la sessió han quedat recollides en una relatoria. El text no reflecteix l’opinió de cap de les parts implicades, sinó més aviat el moment concret d’un procés obert i col·lectiu de producció de coneixement i, com a tal, és de llarg recorregut i les idees neixen i evolucionen constantment.

Aquest fou el darrer seminari de reflexió. El proper dimecres 26 d’abril del 2017 (10h a 14h al Palau Macaya) tindrà lloc una conferència final oberta a tothom qui vulgui assistir per compartir les idees i eixos de treball més destacats i plantejar-se com seguir amb la feina feta fins ara.

El repte d’aquests seminaris ha estat plantejar elements i línies de treball per abordar l’alt abandonament escolar que caracteritza tant a Catalunya com a Espanya, tot donant veu a la metodologia educativa de les E2O, basada en l’acompanyament subjectiu i que posa la subjectivitat del jove i adolescent en el centre de tota acció.