Madrid, 18 de juny de 2020

La Fundación ATRESMEDIA i la Fundació “la Caixa”, la Universitat Internacional de València (VIU), la Fundación Orange i un jurat format per experts de l’àmbit educatiu, pedagògic, empresarial i tecnològic, han seleccionat els projectes educatius guanyadors de la 7a edició dels premis Grandes Iniciativas. Aquests premis reconeixen projectes innovadors i de gran impacte del curs 2019-2020:

1. Grans Iniciatives en Valors: `El camino de piEFcitos: unidos por una Educación Física saludable y sostenible’. Un projecte que neix al CEIP Cristóbal Colón de Madrid de la mà de 235 professors de tot Espanya amb un objectiu comú: sumar quilòmetres simbòlics a partir d’activitats que fomenten hàbits de vida saludables i l’aprenentatge transversal. El jurat reconeix el seu gran abast, el caràcter integrador i l’alt valor pedagògic, que transcendeix a diverses comunitats autònomes i difon valors relacionats amb la salut i el benestar, implicant als professors d’educació física. Així mateix, per ser un treball que continuarà en el futur i que pot ser fàcilment replicat.

2. Grandes Iniciatives d’Inclusió Educativa: ‘UBUNTU, todos somos un’. Projecte impulsat per un equip de professors de 65 centres educatius de Castella-la Manxa i Madrid al costat de l’Orquestra Carlos III, en el qual més de 3.000 alumnes canten en grans cors. El jurat el reconeix com un projecte altament motivador i creador de comunitat, integrant a infants en risc d’exclusió, en el qual participa un gran nombre de centres, amb l’objectiu de millorar la convivència i la inclusió a les aules propiciant l’aprenentatge, el treball en equip i l’educació en valors a través de la música comunitària.

3. Grans Iniciatives de Motivació i Èxit: ‘Reseña tu lectura’, del Colegio San Enrique de Quart de Poblet (València). El jurat el reconeix per ser un projecte d’ampli abast i continuïtat que promou la creació de consciència social sobre la importància de la lectura com a activitat lúdica i l’esperit crític en els infants, a través de diferents activitats que involucren el centre escolar, a la biblioteca municipal i a personatges famosos.

4. Premi Especial Convivència a l’Aula de la Universitat Internacional de València (VIU): ‘Modelo dialógico de prevención y resolución de conflictos en el aula’, del Colegio Santiago Apostol de València, per ser un projecte d’àmplia trajectòria i impacte, desenvolupat en un entorn socioeconòmic complex i que suposa una innovació pedagògica sobre el model de comunitats d’aprenentatge, implicant els diferents actors de barri i a les famílies en la presa de decisions. Ha obtingut resultats molt rellevants en la reducció de l’absentisme escolar i la millora de la convivència.

5. Premi Especial Transformació digital i social de Fundació Orange: ‘Garagelab El Llindar – Laboratori de fabricació digital en entorn escolar’, de la Fundació El Llindar de Cornellà de Llobregat (Barcelona). El jurat el reconeix per ser un projecte d’alta innovació, desenvolupat de forma continuada amb col·lectius que es troben en risc d’exclusió social i que, a través d’un taller de fabricació digital i amb l’enfocament de “aprendre fent”, a més de reduir la bretxa digital de joves desfavorits, té impacte en la seva motivació, en la millora de la seva predisposició a l’aula i del seu rendiment, i en la reducció de l’absentisme escolar.

De la mateixa manera, el jurat ha decidit oferir Accèssit a una aula hospitalària, projectes vinculats al cinema i les emocions, les posades en marxa durant la COVID19, entre d’altres com:

  • Grans Iniciatives en Valors: ‘Aulas en la calle – Instalaciones artísticas para la sensibilización en valores y la participación’, d’un grup de professors de l’IES Mediterráneo, l’IES Frederico Balart i l’IES Antonio Hellín Costa a la Región de Murcia.
  • Grans Iniciatives d’Inclusió Educativa: ‘Aprendiendo a ser en un aula diferente’, d’una mestra de Hospital de día Infanto-Juvenil de salud mental a Saragossa.
  • Grans Iniciatives de Motivació i Èxit: ‘Lavamagic, la rentadora de les emocions’ d’una professora del Colegio Sagrado Corazón Anunciata de Valladolid; ‘Megaprofes’ (COVID19), idea iniciada per un grup de professors del Colegio Calasancio Hispalense de Montequinto-Dos Hermanas (Sevilla).
  • Convivència a l’Aula: ‘Proyecto A EL-Kabir’, de l’IES Guadalquivir de Còrdova, i #Obxectivo30dexaneiro’ del CEIP Valle-Inclán a Vigo.
  • Transformació digital i social: ‘Alfabetización cinematográfica, mediática y digital. Aturuxo films’ coordinada per un professor de l’IES de Cacheiras a Teo (La Corunya); ‘Proyecto HEIMDALL – Creación de un casco inteligente’ iniciat per un docent de l’IES Los Cerros de Úbeda (Jaén); ‘Diario de un bachiller en cuarentena’ (COVID19), coordinat per un mestre del Colegio Villa de Móstoles de Madrid.

Els Premis Grans Iniciatives han comptat en aquesta edició amb un jurat de reconegut prestigi, amb un total de 17 especialistes de l’ensenyament, pedagogia, tecnologia i empreses que pots consultar aquí.

 

Lliurament dels Premis ‘Grandes Iniciativas’

Amb motiu del confinament per la COVID19, la cerimònia de lliurament d’aquests premis es realitzarà en el mes de setembre de 2020 i convocarà a professors, professores, centres de formació i principals agents del sector educatiu que aposten per impulsar la qualitat educativa a Espanya.

Totes les iniciatives premiades es donaran a conèixer, durant el mes de juliol, a través d’una gran campanya de comunicació en els canals de televisió, ràdio i multimèdia del Grup ATRESMEDIA. De la mateixa manera, dos docents de centre guanyador de les tres categories de Fundació ATRESMEDIA i “EduCaixa” gaudiran d’una expedició pedagògica internacional.

Per la seva banda, la Universitat Internacional de València (VIU) concedeix als guanyadors de ‘Convivència a l’aula’ una beca íntegra per cursar un Màster Universitari de l’àrea d’educació, i dos professionals del centre guanyador del Premi Especial Fundació Orange a la transformació Digital i Social tindran l’oportunitat de viatjar a entitats o escoles de referència en innovació d’Europa.

Al web grandesiniciativas.org i a les xarxes socials, es poden conèixer de primera tots els projectes premiats d’aquesta i anteriors edicions, amb l’objecte de posar en valor el treball de professors i centres a més de servir d’inspiració a la comunitat educativa.