Marsella, 15 d’abril de 2016

El passat dijous 14 d’abril va tenir lloc a la Villa Méditerranée de Marsella una jornada de debat i d’intercanvi al voltant de l’ocupabilitat dels joves. Es van reunir més de 120 persones provinents dels diferents països que conformen l’arc mediterrani: Espanya, França, Itàlia, Marroc, Algèria i Tunísia. Per part d’Espanya van assistir la Fundació El Llindar (Catalunya) i la Fundació Federico Ozanam (Saragossa), alhora membre de la nova Xarxa Espanyola d’Escoles de Segona Oportunitat.

L’acte el va organitzar l’Oficina de Cooperació Econòmica pel Mediterrani i l’Orient (OCEMO) i l’Escola de Segona Oportunitat de Marsella, en el marc del programa Mediterraneïtat Nova Oportunitat (MedNC). Aquest té per objectiu generar i dinamitzar una xarxa de dispositius d’inserció laboral centrada en aquells joves que tenen més dificultats per millorar la seva ocupabilitat i entrar al mercat laboral.

La jornada va estar marcada per la ferma voluntat de donar veu als propis joves. Set d’ells van obrir la primera taula rodona explicant en primera persona la seva vivència i experiència en alguna de les entitats que conformen la xarxa MedNC. També van intervenir joves optimistes i enèrgics que estan treballant en favor de l’ocupabilitat juvenil. A la tarda es va deixar lloc a polítics, experts i a una mostra d’empreses que han fet de la Responsabilitat Social Corporativa un element clau de la seva identitat.

Al llarg del dia es van posar de manifest tres grans elements. 1) La problemàtica de l’ocupabilitat juvenil és de les més greus que hi ha actualment i és compartida al llarg del Mediterrani. 2) Cada regió té la seva especificitat i, per tant, no serveixen mesures homogènies. 3) Existeix el coneixement i la voluntat de joves, entitats i empreses per implicar-se en la solució. Només cal que governs i institucions la recolzin facilitat els recursos necessaris (econòmics, jurídics,…) per donar una nova oportunitat a aquests joves.

Més informació: OCEMO