Barcelona, 13 de juny de 2018

Aquest dimecres, la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL ha celebrat la IV edició dels Premis Blanquerna Educació. Aquests guardons tenen per objectiu destacar l’esforç i el compromís per generar una millora constant en l’educació. El degà de la facultat, el Dr. Sergi Corbella, va subratllar que volen posar en valor trajectòries i noves propostes educatives, focalitzant-se en el present per millorar el futur. Per primera vegada, els premis es van atorgar a institucions i no a trajectòries personals, i es creava una segona categoria: Noves respostes educatives. Així, els Premis Blanquerna 2018 han estat concedits a la Fundació Jaume Bofill en la categoria de Trajectòria consolidada, i a la Fundació El Llindar en la categoria de Noves respostes educatives.

L’Organització del Premi, a través de la vicedegana de la Facultat, la Dra. Anna de Montserrat, va destacar que la Fundació Bofill, amb gairebé 50 anys de vida, era un exemple de rigor, de qualitat i de compromís ferm i continuat de molts anys per potenciar i liderar la transformació educativa, des de la recerca i la innovació. En recollir el guardó, el seu director, l’Ismael Palacín, va posar l’accent en el deute de confiança amb les generacions que venen darrere. Aquest està vinculat als nombrosos reptes que té l’educació avui en dia: l’equitat educativa real, la millora de les metodologies educatives, la formació docent, la reducció del centres gueto, el treball amb les famílies i les noves oportunitats, entre altres.

Per altra banda, la Dra. Anna de Montserrat va valorar que El Llindar és un clar exemple d’institució que és capaç de generar expectatives de futur i propostes de vida en aquells adolescents i joves anònims que queden als marges del sistema educatiu. Ho fa des de l’escolta als joves, amb un equip multidisciplinar de professionals compromesos amb la seva funció educativa, i construint una proposta educativa que aposta per itineraris llargs, en alternança entre formació i treball, amb un acompanyament i orientació que recolzi la transició de joves i adolescents cap a la vida adulta, el retorn al sistema eductiu i l’accés al mercat laboral. La va posar com exemple d’institució en permanent diàleg amb la societat, que interpel·la al sistema educatiu promovent una transformació vinculada a la realitat i reptes del seu territori.

Seguint l’estela de l’Ismael Palacín, la Begonya Gasch, directora general d’El Llindar, va proposar crear un centre d’investigació vinculat a les Escoles de Noves Oportunitats per construir un saber col·lectiu. També va afegir la necessitat d’explorar nous entorns d’aprenentatge i va demanar que El Llindar pugui participar en l’efervescència educativa del país, sortint així de la marginalitat educativa i institucional. Finalment, va insistir que el problema de l’abandonament escolar és una qüestió de país i que per fer-hi front és necessària una veritable aposta amb polítiques educatives que permetin que institucions com El Llindar puguin fer la seva feina.

No obstant, la Begonya Gasch no va recollir el premi sola, sinó que va estar acompanyada de dos joves, la Raquel i l’Eric, que també van voler adreçar unes paraules a l’auditori. Van començar dient que per El Llindar passen cada any més de 300 joves, cadascú amb la seva història personal, però amb una cosa en comú: han millorat com a estudiants i persones, i que ara es plantegen un futur educatiu i saben com aconseguir-lo. Van posar l’accent en el que, al seu criteri, és una de les grans diferències a El Llindar: “la seva gent”. “Professors i professores que estan per tu, tenen paciència, no et fan sentir estúpid i que intenten entendre’t”. Van acabar reconeixent que, fins i tot, per a alguns joves, “El Llindar representa la primera oportunitat real per a fer les coses bé”.

Confiem que els representants de les diferents administracions públiques (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i ajuntaments) així com la resta de membres de la comunitat educativa presents a l’acte hagin pres bona nota de tot el que es va dir i van recollir el guant per treballar per a transformar l’educació.

Esperem que, com va recordar al final el Dr. Sergi Corbella, aquests premis puguin ser un impuls per afrontar els reptes amb el rigor i l’entusiasme necessari que exemplifiquen tant la Fundació Bofill com la Fundació El Llindar.