Cornellà de Llobregat, 17 de juny de 2016

Jaume Funes obre el llibre El Llindar: El relat educatiu d’una escola de segona oportunitat amb aquestes paraules:

“És dia d’orles. Un jove psychobilly amb tupè vermell gerani serveix un refresc a un adolescent africà amb cascos musicals que, malgrat el seu somriure, no sap si la setmana vinent tindrà un sostre sota el qual viure. Les aprenents de perruqueres posen per al fotògraf i per als aspirants a mecànics. Laia, amb poc més de quinze anys, aguanta com pot una llàgrima. Sosté a les mans el quadre amb fotos que acredita el final positiu del curs i exclama: “És la primera vegada que em donen una cosa així”. El tutor la corregeix: “Ningú t’ho donat, has estat tu qui ho ha guanyat”. Els “catalans latins”, futbolers, pares de família abans d’hora o joves que cerquen ubicar-se a la vida fent un PQPI parlen de les seves pràctiques als diferents tallers de cotxes amb els companys catalans del nord (d’Àfrica) que balbucegen un català melodiat amb àrab.”

Els passats 6 i 16 de juny van tornar a ser dies d’orles a El Llindar. Per a celebrar la fi de curs, es van celebrar dues cloendes on es van entregar les orles i els alumnes de restauració van preparar i servir un refrigeri. Després de molt esforç, finalment s’acabava el curs 2015-2016 i es donava pas a una nova realitat pels alumnes.  L’acte de caire festiu però sobretot de reconeixement va comptar amb la presència de la Consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz i el Secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llovet Mercadé, del Diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, i de la Regidora Delegada de l’àrea d’Educació i Política Social, Montserrat Pérez.

Durant tot aquest curs escolar gairebé 350 alumnes han pogut seguir un itinerari formatiu que, en funció de les necessitats de cadascú, pot tenir una durada de fins a 5 anys. De tots els alumnes, la majoria té previst continuar els seus estudis, ja sigui a El Llindar o en un altre centre formatiu. Escoltant i mirant d’una altra manera a aquests adolescents i joves que semblen abocats al fracàs, ells ens demostren que, ni volen fracassar, ni ho fan.

La majoria d’itineraris per a majors de 16 anys s’emmarquen dintre del Programa de Noves Oportunitats de Garantia Juvenil que impulsa el Servei d’Ocupació de Catalunya pels anys 2016 i 2017. Enguany han estat gairebé 200 joves i es preveu que pel curs 2016-2017 en puguin ser 270.