Barcelona, 10 de novembre de 2016

El passat dimecres 9 de novembre va tenir lloc el segon seminari del projecte Escoles de Segona Oportunitat a Espanya. Un model innovador, al Palau Macaya de Barcelona. Aquesta iniciativa està impulsada per la Fundació El Llindar i la Red Española de Escuelas de Segunda Oportunidad, i compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

Aquest segon seminari va portar el nom “Cap a un reconeixement del model d’Escoles de Segona Oportunitat”. Va comptar amb la participació d’un total de 31 persones, provinents dels àmbits acadèmic, social i polític, entre els quals hi destacaven 8 joves de la F. Adsis, F. El Llindar, i Salesians Sant Jordi.

Plantejat com una conversa oberta, es va obrir amb una ponència del Secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, Antoni Llovet, seguida per una altra ponència per part del Coordinador de l’Àrea Formativa de l’escola Peñascal Kooperatiba, Roberto García. Les ponències varen girar al voltant del reconeixement de les E2O, i van abordar qüestions com: Passa el reconeixement de l’Administració per estar dins del sistema? De què parlem quan parlem de reconeixement?

Tant en el debat posterior a les ponències com en els grups de reflexió que es van organitzar durant la segona part del seminari (un dels quals format per joves), els participants varen coincidir en que entrar dins del sistema no ha d’implicar perdre la singularitat ni tendir cap a l’estandardització, i que, per tant, tant l’Administració com les E2O han de fer un esforç per a conservar la singularitat que caracteritza les E2O.

Com amb el seminari anterior, les idees principals exposades durant tota la sessió han quedat recollides en una relatoria. El text no reflecteix l’opinió de cap de les parts implicades, sinó més aviat el moment concret d’un procés obert i col·lectiu de producció de coneixement i, com a tal, és de llarg recorregut i les idees neixen i evolucionen constantment.

Aquest fou el segon d’un total de tres seminaris de reflexió. El 25 de gener del 2017 es portarà a terme el tercer i darrer abans d’una conferència final que tindrà lloc el 26 d’abril de 2017 i que estarà oberta a tothom qui vulgui assistir. El repte d’aquests seminaris és plantejar elements i línies de treball per abordar l’alt abandonament escolar que caracteritza tant a Catalunya com a Espanya, tot donant veu a la metodologia educativa de les E2O, basada en l’acompanyament subjectiu i que posa la subjectivitat del jove i adolescent en el centre de tota acció.