Cornellà de Llobregat, 18 de desembre de 2014

El passat 16 i 17 de desembre es va celebrar el primer d’una sèrie de jornades de treball amb la finalitat de sumar coneixement i generar propostes per a abordar el fracàs i l’abandonament escolar a Europa. És una de les accions del projecte “Joint Effort To combat Dropout”; iniciativa emmarcada en el programa Erasmus+ finançat per la Unió Europa. El Llindar i el Servei d’Ocupació de Catalunya són els socis catalans. La resta són administracions i escoles noruegues, sueques, romaneses i angleses.

Els objectius plantejats eren: posar en comú el diagnòstic sobre l’abandonament escolar de cada regió, i començar a apuntar els elements essencials per a abordar aquest tema. A nivell català, a més, també volia ser un espai de trobada de tots els agents públics i socials involucrats en aquest camp.

La trobada es va repartir en dues jornades. La primera, en clau de seminari de treball, va tenir lloc al Consell del Treball Econòmic i Social de Catalunya. A banda dels partners europeus, va comptar amb la participació dels Dept. d’Ensenyament, Empresa i Ocupació, i Joventut de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Cornellà de Llobregat i de L’Hospitalet de Llobregat, així com de diverses entitats socials catalanes especialitzades en educació i inserció laboral juvenil.

El matí va girar entorn a tres taules rodones. Després d’una conferència sobre la Garantia Juvenil a càrrec d’Oriol Homs, sociòleg i assessor científic expert en formació professional i mercat laboral, cada partner  va presentar el seu diagnòstic regional. La segona, moderada per Jordi Sabaté, Subdirector General d’Ordenació Curricular del Dept. d’Ensenyament, la van protagonitzar algunes de les entitats membre de la Plataforma d’Entitats per a la Inclusió dels Joves (PEI Jove): Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Casal L’Amic, El Llindar, Insercoop i Salesians Sant Jordi. Cada representant va apuntar 2 elements que, des de la seva experiència, considera essencials per a abordar l’abandonament escolar. Finalment, la tercera va estar integrada per 4 joves, alumnes d’El Llindar, a qui se’ls va plantejar la mateixa pregunta.

A la tarda, la comissió executora va seguir treballant en el següent pas: la recerca i posada en comú de metodologies específiques d’èxit de programes de prevenció, intervenció i compensació de l’abandonament escolar.

El segon dia es va dedicar a copsar sobre el terreny algunes de les idees que havien sortit al seminari del dia anterior. Es va organitzar una vista a El Llindar, entitat que des de fa 10 anys està implementant programes adreçats a combatre l’abandonament escolar. Durant tot el matí, els professionals europeus van poder visitar les instal·lacions, conversar amb el professorat i els estudiants sobre la seva experiència, la manera de treballar i els resultats que estan obtenint.

Les primeres conclusions i valoracions són optimistes. Catalans i europeus coincidim amb el diagnòstic, amb els elements clau i amb força mesures per fer-hi front. La diferencia està en la manera d’actuar-hi. En aquest sentit, els països nòrdics tenen molt interioritzats models escolars de segona oportunitat, fins el punt de tenir-los integrats en el sistema educatiu públic. A Catalunya, aquestes iniciatives acostumen a estar impulsades per entitats socials. Reben el recolzament de l’administració pública, si bé no sempre es pot garantir la seva continuïtat d’un any per l’altre.

La propera jornada es celebrarà a Østfold, Noruega, el mes d’abril de 2015. Fins llavors, cada soci del projecte treballarà en la metodologia d’aquest tipus de projectes educatius i formatius.

Iniciat el setembre de 2014, el projecte “Joint Effort To combat Dropout” té un triple objectiu: 1) Agrupar i desenvolupar un conjunt d’eines metodològiques i bones pràctiques relacionades amb la prevenció, la intervenció i la compensació per lluitar contra l’abandonament escolar; 2) Generar una xarxa estable d’actors i stakeholders de diferents àmbits i regions que lluitin contra l’abandonament escolar; i 3) Contribuir a futures normatives europees sobre aquest àmbit.

Erasmus+_noti