Cornellà de Llobregat, 31 de gener de 2020

Un curs més, l’aposta d’El Llindar ha estat insistir en investigar, inventar i aplicar respostes educatives per combatre l’abandonament escolar prematur. El DidacLab i el GarageLab ens han permès pensar d’una altra manera, fer-ho amb les mans, i comprovar el gran potencial de noves propostes formatives com la fabricació digital o el desenvolupament web.

Els resultats educatius són positius i les dades que a continuació es presenten així ho constaten. No obstant, un any més s’ha de destacar la fragilitat financera amb la qual viu l’entitat. Es van fent passes endavant, però es manté la incertesa econòmica.

A continuació es presenten els elements que s’han destacat a la memòria del curs 2018-19:

 

1 de cada 3 alumnes cursa itineraris d’entre 2 i 5 anys

Que cal respectar el temps lògic de cada alumne no ens ho hem inventat; ens ho diuen ells i elles: 1 de cada 3 alumnes cursa itineraris formatius d’entre 2 i 5 anys.

Per això, des d’El Llindar seguim posant a la seva disposició itineraris formatius personalitzats, llargs i flexibles. Així els adolescents i joves que es formen amb nosaltres van traçant quins són els seus itineraris personals i professionals, així com recuperar el desig d’aprendre.

 

Incorporem noves formacions

El Llindar i la seva oferta formativa està en permanent construcció. Aquesta respon a les necessitats i les demandes dels propis adolescents i joves, i ens permet anar personalitzant cada cop més els itineraris que s’ofereixen.

En aquest sentit, destaquem la implementació de la formació Connecta’t adreçada a joves que migren sols. Aquesta formació s’orienta a acompanyar a aquests joves en l’aprenentatge de la llengua i en la definició del seu itinerari formatiu i professional.

D’altra banda, cal destacar l’ampliació d’itineraris formatius en col·laboració amb altres entitats. En aquest sentit, durant el curs 2018-2019 varem oferir noves formacions de Desenvolupament web i Arts gràfiques amb Factoría F5 i l’Escola Antoni Algueró, respectivament. També vam mantenir la col·laboració amb la F. Marianao i la F. Inform pels itineraris d’Administració i Gestió.

 

Impulsem un motor de transformació educativa i consolidem el Garagelab

El curs 2018-2019 ha suposat la consolidació del DIDACLAB, el laboratori de transformació educativa d’El Llindar que ha permès la implementació de nous projectes educatius amb metodologies d’aprenentatge actives. Ha suposat 1090h de formació i espais de treball per als 10 professionals directament involucrats en el projecte. La seva feina ha impactat en 156 alumnes dels diferents trams educatius.

Així mateix, hem consolidat el Garagelab de la mà de la F. Orange, el laboratori de fabricació digital de l’escola, que s’ha convertit en el pilar de la transformació educativa d’El Llindar.

 

9 de cada 10 alumnes seguiran el seu itinerari formatiu o entraran al mercat laboral

Des d’El Llindar seguim apostant per l’aproximació que posa el focus en l’èxit més enllà del rendiment. En aquest sentit, un 87% de l’alumnat ha reeixit en el seu procés. S’han recuperat el desig per aprendre, han començat a responsabilitzar de la seva vida, s’han fixat objectius i els han començat a treballar, malgrat no hagin obtingut una certificació formal, una inserció laboral o no hagin seguit amb el seu itinerari formatiu.

El 90% de l’alumnat que ha cursat algun itinerari formatiu de la Fundació El Llindar continua estudiant o s’incorpora al mercat laboral.

 

Generem ocupació i acompanyem l’assoliment dels objectius professionals de l’alumnat

El Llindar segueix oferint un espai de transició d’alumne/a a treballador/a en els itineraris formatius d’imatge personal, restauració i manteniment d’edificis. Contracta a joves que estan en la darrera etapa del seu itinerari per a que treballi al saló d’imatge personal, el restaurant o a l’equip de manteniment de l’entitat. Així consoliden les competències tècniques, i n’adquireixen de transversals en un ambient real de treball.

En paral·lel, l’empresa ordinària també està present al llarg de l’itinerari. Afortunadament, cada vegada són més les empreses compromeses amb el seu entorn i la nostra feina. Ja sigui amb un contracte laboral, o amb un conveni de pràctiques, donen la possibilitat que gairebé tot l’alumnat d’El Llindar pugui tenir una experiència laboral.

 

Els espais de treball vertebren la nostra setmana educativa

L’equip professional de l’entitat segueix consolidant-se. Així mateix, en destaquem la formació i el treball metodològic.

Les reunions i els espais de treball no són el mateix. Necessitem espais per a elaborar conjuntament un saber a partir del que ens interroga, i així construir una metodologia que generi un ambient de confiança, de treball i de responsabilitat compartida. Això es tradueix en 3 hores setmanals de mitjana per professional.

 

Seguim buscant l’estabilitat financera

Tot i recuperar el finançament que ens ha permès tirar endavant el curs, seguim vivint en la fragilitat financera. Es van fer passos endavant amb la Generalitat de Catalunya i altres administracions, però seguim buscant l’estabilitat financera. El Llindar ha apostat per combatre l’Abandonament Escolar Prematur. Per fer-ho necessitem una major estabilitat financera.

 

Accedeix a la memòria completa del curs 2018-19.